BARBARA

The Metronome

Vaihtuville tahtilajeille


BARBARA on hiljattain julkaistu metronomisovellus (appi), joka voidaan helposti ohjelmoida soittamaan tahteja joilla on eri tahtilajit. Ohjelmointi ei suinkaan ole vaikeaa, vaan tarkoittaa käytännössä eri tahtilajeja edustavien nappien painelua.

Tämä video esittelee BARBARAn keskeiset ominaisuudet.

Käyttöohjeita.

BARBARA toimii iPhone-, iPad- ja iPod touch -laitteissa. Seuravaa ikonia klikkaamalla pääset suoraan Applen App Storeen.

Voit käyttää iPhonen, iPadin tai iPod touchin App Store -sovellusta BARBARAn asentamiseen. Tarvittaessa voit hakea App Storesta sanoilla "BARBARA the Metronome". BARBARA toimii laitteissa jotka käyttävät versiota 13.1 tai uudempaa iOS-käyttöjärjestelmästä. iPhone 6s on näin ollen vanhin laite jossa BARBARA toimii.

BARBARAn Android-versio on kehitteillä. BARBARA julkaistiin ensin iOS-laitteille, koska iPhone ja iPad ovat suosittuja ammattimuusikoiden keskuudessa.

BARBARA-sovellus on nykyisellään ainoastaan englanniksi ja tämä sivustokin on pääosin englanniksi. BARBARAa on helppo oppia käyttämään. Kun käytön oppii, niin sovelluksen 'englantilaisuus' tuskin aiheuttaa harmia. Nykyisin esim. sinfoniaorkesterit koostuvat monesta maasta tulleista soittajista, joiden yhteinen kieli on englanti.


BARBARAa mainostetaan sanoilla 'mixed meters', jotka tarkoittavat nimenomaan sitä että musiikkikappaleessa seuraavan tahdin tahtilaji saattaa olla eri kuin juuri soitetun tahdin tahtilaji.

Vaikka BARBARA on suunniteltu 'mixed meters' -ongelmien ratkaisuun, sitä voidaan käyttää myös perinteisenä metronomina. Jos esimerkiksi BARBARAan määritellään yksi 4/4-tahti ja painetaan Repeat-näppäintä, se toistaa tuota 4/4-tahtia kuten perinteiset metronomit.


BARBARAsta löytyy monta sivullista painonappeja joilla voidaan valita tahteja soitettavaksi. Tahtien valitsemista sanotaan ohjelmoinniksi. Sana 'ohjelmointi' voi jopa pelottaa joitakin, mutta BARBARAn ohjelmointi tarkoittaa tutuilla merkinnöillä varustettujen nappien painelemista.

Yllä olevassa kuvassa joitakin tahteja musiikkiteoksesta Kevätuhri on ohjelmoitu BARBARAan soitettaviksi. Tuo kuuluisa Igor Stravinskyn sävellys on Wikipediassa esimerkkinä kun puhutaan vaihtuvista tahtilajeista.


Voidaan ajatella että BARBARAn soittamat tahtisekvenssit ovat eräänlaista 'metronoomista musiikkia' joka vastaa soittajan harjoittelemaa todellista musiikkia. BARBARAssa on sisäänrakennettuna paljon 'demopiisejä', joiden avulla on helppo oppia ymmärtämään metronomin käyttömahdollisuuksia. Yllä olevassa kuvassa on demo josta nähdään kuinka BARBARA voidaan ohjelmoida kasvattamaan tempoa.


Janne Varis on sellisti Oulu Sinfonia -orkesterissa ja hän on ollut BARBARAn koekäyttäjänä yli kahden vuoden ajan. Hänen mielestään BARBARA on tärkeä työkalu, joka lyhentää harjoitteluaikaa kun täytyy ottaa haltuun vaihtuvia tahtilajeja sisältävä musiikkiteos.


Eeva Havulehto on Sibelius-akatemiassa opiskellut pianisti ja pianonsoiton opettaja, jonka mielestä BARBARA auttaa selventämään erityisesti moderneja musiikkiteoksia, joissa tahtilajit vaihtuvat usein.

Julkaisijasta

BARBARA-metronomin julkaisija on Oulussa toimiva pieni yritys nimeltä Asteroid Zone Software Oy.

Kyseisen yrityksen toiminta liittyy tällä hetkellä ainoastaan BARBARA-metronomiin. Yrityksellä ei siis ole avaruuteen tai peleihin liittyvää toimintaa, vaikka nimi saattaa viitata siihen suuntaan.
 

Tietoturva

Tämä saitti asteroidzone.com ei kerää vierailijoistaan mitään henkilökohtaista dataa. BARBARA-sovellus ei käytä tai kerää laitteissa olevia laitteiden omistajien henkilökohtaisia tietoja. BARBARA ei myöskään vaadi toimiakseen mitään henkilökohtaisia tietoja käyttäjältä. Tarkempi Privacy Policy voidaan lukea tämän linkin kautta.

Yhteystiedot

Copyright © 2022 Asteroid Zone Software Ltd.

Apple, Apple Logo, iPhone, iPad, and iPod touch are trademarks of Apple, Inc.

App Store is a service mark of Apple, Inc.